Gyógyító séták




A gyógyító séta: testi-lelki-szellemi  gyakorlat


Aki az utcán vagy természetben lassan jár, arra mondjuk, hogy sétál. Minden séta és lelassulás jótékony hatású, de hogyan is gyógyít 
a ’medicine walk’?

Amikor gyógyító sétát teszünk, arra törekszünk, hogy nyitottan fogadjuk környezetünk és a természet üzeneteit. Magunkban hordozunk egy kérést vagy kérdést, és meglepő módon a mindenség válaszokat küld sétánk közben. Egyszerre vagyunk elengedettek és befogadók, ugyanakkor koncentráltak is az üzenetek érzékelésére. Akár öt perc erre szánt idő alatt is érkezhet válasz, kaphatunk segítséget. A lassú, de ritmikus járás, a könnyed test-, és kéztartás, érzékszerveink élesítése, a periférikus látás behívása és a szótlanság mind segíti a jelek tudatos fogadását.
2020 januárjában, amikor egyik gyógyító sétámon arra kértem útmutatást, mire fordítsam figyelmem a következő időszakban, erős ösztönzést éreztem arra, hogy leírjam néhány utam.
Most végre elkezdtem.
12 gyógyító sétám rövid leírása legyen megerősítés mindazoknak, akik már megtapasztalták a medicine walk csodáját, s hívás mindenkinek, aki eddig még nem sétált kéréssel szívében.

Első gyógyító séta
A belső sürgetettség érzet megállításáért


A Kőtenger felé tartok, zúzmara ropog a csizmám alatt. Vaddisznócsapást követek: kifordított száraz fűcsomók és felborított vörös kövek nyomvonalát. Metsző fény kontúrozza a fekete-szürke-barna tájat, az ölyv vijjogása hidegen hasít fülembe. A jeges fuvallatok rendre visszaparancsolnak cikázó gondolataim közül a jelenbe. A megtartó földösvény, a pupillám tágító szórt sugarak, a fagyott avar zizegése, a bőröm edző széllökések, a csupasz formákká tisztult téli táj testem-lelkem-elmém kristályozza. A jégbe dermedt zuzmóvirágok apró szirmaitól egészen a tágas láthatárig körbejár tekintetem. A hideg szépség lélegzetmegállító pillanatait lassú, mély légzéssel nyomatékosítom. Gyógyító sétám elmélyülés az itt és mostban.

                                                                               Schmidt Sára